Medische keuring


Het meedoen aan de Alpe d'Huzes vraagt veel van het lichaam. Het is niet voor niets dat er een gezondheidsverklaring nodig is, voor de organisatie maar zeker ook voor jezelf. Weet dus waar je aan begint. Welke keuring is wenselijk en waar kan dat? Voor de keuring kun je contact opnemen met het SMA (Sport Medisch Adviescentrum). Elke grote stad heeft wel een SMA. Als test adviseer ik de keuring te nemen waarbij je een inspanningstest moet ondergaan. Deze test geeft je veel inzicht in de grenzen van je kunnen: hoe ontwikkelt je hartslag bij het intensiveren van de inspanning op basis van het opvoeren van het wattage? Maar ook, wat de snelheid van de recuperatie is. Tijdens de keuring wordt er bovendien een hartfilm gemaakt, zodat ook inzicht verkregen wordt in 'verborgen' gebreken. Zorg er in ieder geval voor dat je je hartslag in rust weet, door bijvoorbeeld gedurende één week 's morgens de hartslagfrequentie te meten als je wakker wordt. Dit kan met een hartslagmeter, maar je kunt het ook zelf tellen, alleen is dit laatste wat minder nauwkeurig.
Dit alles geeft je inzicht in:
- hartfrequentie rust
- maximale hartfrequentie
- eventuele medische gesteldheid van je hart
- je omslagpunt

Je omslagpunt heb je beslist nodig om gericht te kunnen trainen. Het is een uitkomst op basis van 3 aspecten, te weten hartfrequentie rust, hartfrequentie maximaal, én je trainingsgesteldheid. Met dit laatste bedoel ik de mate van getraindheid. Dit is een inschatting van de keuringsarts.
Van de keuring krijg je een gezondheidsverklaring én een rekening uitgereikt. De rekening kun je doorsturen naar je ziektekostenverzekeraar. Binnen de regels die er voor staan worden de kosten vergoed.